Parfume Guide - Værd at vide om dufte til kvinder og mænd

Dufte varierer i styrke, altså hvor kraftigt og holdbar parfumen er, og det er en faktor der som regel påvirker priserne. Den vigtigste ingrediens er en alkoholisk vandopløsning. Det er procentdelen af parfume i forhold til denne vandopløsning, der er afgørende for duftens styrke og kraft.

Parfume til kvinder

Parfume er den stærkeste koncentration og er udarbejdet for at give en udsædvanlig langvarig duft fra meget lidt væske. Parfume er også den absolut dyreste variant af dufte og kan nemt koste over 1.000 kr. for en meget lille mængde.

Eau de Parfume (Edp) er den næst stærkeste variant og har til formål at give en holdbar duft til en mere rimelig pris.

Eau de Toilette (Edt) er den mest populære og overkommelige koncentration. Den indeholder en større mængde vandopløsning, hvilket gør den mere prisvenlig uden at tabe for meget duft.

Eau Fraiche og Eau de Cologne er en meget lavt indhold af duft olier. Den er ofte alkoholfri

Du kan finde alle vores dufte til kvinder og piger i alle aldre her

Parfume til mænd

Eau de Parfume (Edp) er den stærkeste variant til mænd, men kun enkelte herredufte fås i denne koncentration.

Eau de Toilette (Edt) er den mest populære koncentration til mænd. Den kan bruges på kroppen og på tøjet, men bør ikke bruges som aftershave da den kan foretage irritation på nybarberet hud. Aftershave Lotion er svagere end Edt, således er den mere skånsom og anvendes i ansigtet efter barbering.

Aftershave Balm er en parfumeret lotion eller creme af samme koncentration som almindelig aftershave lotion, og den anvendes på samme måde. Se hele vores udvalg af Aftershaves her

Parfumekoncentrationer

Mængden af parfumeolie i en duft afgør om der er tale om parfume, eau de parfume, eau de toilette, eau de cologne osv. For at hjælpe til at forstå de forskellige styrker har vi herunder lavet en lille tabel, som også er en god indikation på hvor længe der går før duften fordamper.

BetegnelseKoncentration af parfumeolieVarighed
Parfume5-30%6-8 timer
Eau de Parfum8-15%5-7 timer
Eau de Toilette 4-8%4-6 timer
Eau de Cologne/aftershave3-5%2-3 timer

Sådan opbevarer du din parfume

Parfumer skal holdes væk fra varme og lys. En uåbnet parfume vil kunne holde i minimum 4 år, såfremt den ikke står i varme og direkte lys. De fleste gør det, men undgå at opbevare parfumer på dit badeværelse som har meget svingende temperaturer. Luftfugtigheden vil ligeledes også kunne forringe din parfume.

Kaffebønner Kaffe neutraliserer dufte. Så skal du have ny parfume, skal du måske have nogle kaffebønner med i tasken, så du bedre kan adskille de forskellige dufte du prøver.

Hvilken type parfume passer bedst til dig

Krydrede dufte: Indeholder varme noter fra orientalske krydderier som kardemomme, safran og anis og diverse træsorter.

Pudrede dufte: Dufter af milde blomster som rose, jasmin og viol tilsat noter fra vanilje eller søde frugter, hvilket giver blomsternoterne en pudret fremtoning.

Blomstrede dufte: Fokuserer typisk på en enkelt blomsternote i forhold til de pudrede dufte. Velkendte blomsternoter, der er stærke nok til at stå alene, er typisk rose, lavendel, jasmin og orkidé.

Grønne dufte: Er friske og bygger på noter fra citrusfrugter som citron, mandarin, lime og grapefrugt, blandet med noter fra blade, grøn te, græs og friske urter, som tilsammen giver sporty dufte.

Rene dufte: Er klare og rene i udtrykket og minder om rent vasketøj og frisk havluft. Blomster som jasmin, hyacint, liljer, gardenia og hvide roser understreger det minimalistiske budskab.

Vidste du

Parfume kan påvirke dit humør

Parfume kan påvirke dit humør og gøre dig glad. Duftene som parfumerne udskiller kan påvirke dig og andre på en positiv måde. Det er en form for aroma terapi. Parfumer kan også påvirke andres indtryk af dig, og dermed være med til at karakterisere dig. Her er nogle af duftnoternes effekt.

Lavendel

Duften af lavendel virker enormt beroligende på mennesker.

Musk/sandeltræ

Duften af musk eller sandeltræ er meget sensuel og perfekte til en hyggelig aften.

Citrus/lime

Duften af citrus eller lime giver et frisk pust og ekstra energi. Ekstra god lige fra morgenstunden.

Vanilje

Duften af vanilje virker afstressende og er derfor god til folk med fart over feltet.

Historie

Ordet parfume stammer fra latinsk per fumum og betyder gennem røg. Parfume kan dateres mere end 4.000 år tilbage. Arkæologer har i Pyrgos på Cypern fundet det hidtil ældste parfumeri hvor parfumen blev lavet af urter og krydderier som anis, fyrretræ, koriander, bergamotte, mandel og persille. Ønsker du at læse mere om parfumens historie kan vi anbefale at læse her.