Tilbage til alle indlæg

Parfume Ordbog
Lær om alle begreberne i duftenes verden.

Møder du begreber og ord når du shopper parfumer online, som du ikke helt kender betydningen af? Så er hjælpen her. Vi har samlet de mest anvendte ord og fraser omkring parfume og dufte, og oversat dem til dig, så du får nemmere ved at finde din nye duft online.

Ordbog om parfume og dufte:

Hvad betyder ordet parfume egentlig?
Parfume som ord, kommer fra det franske ord parfum, og det latinske fumus (røg/røgelse). Parfume udtales [pɑ´fyˈme]

  • Eau de Parfum (EdP): En koncentration af parfumeolie, der indeholder omkring 15-20% duftolie. Dette er en af de mest almindelige koncentrationer og har en middelvarig holdbarhed.

  • Eau de Toilette (EdT): En let koncentration af parfumeolie, typisk indeholdende 5-15% duftolie. EdT har en kortere holdbarhed sammenlignet med EdP.
  • Extrait de Parfum: Et fransk term, der oversat til dansk betyder “parfumeekstrakt”. Det refererer til den højeste koncentration af duftstoffer i en parfume, hvilket resulterer i en ekstremt intens og langvarig duftoplevelse. Extrait de Parfum er ofte betragtet som den mest luksuriøse og eksklusive form for parfume. Denne prfumekoncentration er langt mere koncentreret end andre parfumetyper, som eksempelvis Eau de Toilette og Eau de Parfum, og der kræves dermed også en mindre mængde, når du sprøjter med de dyre dråber.
  • Topnote: De første duftnoter, du oplever, når du sprayer me din parfume. Topnoterne er ofte friske og lette og forsvinder hurtigt.

  • Hjertenote: Duftnoterne, der træder frem, når topnoterne er forsvundet. Hjertenoter udgør parfumens kerneduft (hjertet) og kan være mere komplekse og fyldige.

  • Bundnoten: Base- eller bund duftnoter, er de dybeste og mest varige duftnoter i en parfume. Disse noter bliver længe efter påføring og er med til at give parfumen sin endelige karakter.

  • Sillage: Dette engelske udtryk anvendes verden over, og refererer til “duftsporet” eller den måde, duften spreder sig på omkring dig. Nogle dufte har en stærkere sillage end andre.

  • Duft Pyramide: En beskrivelse af en parfumes duftnoter i form af en pyramide. Topnoter er øverst, hjertenoter i midten, og basenoter nederst.

  • Niche Parfume: Parfumer skabt af mindre kendte eller uafhængige mærker, der fokuserer på unikke og eksklusive dufte.

  • Blind Buy: At købe en parfume uden at have prøvet den først. Dette kan været lidt af et sats, men skal du købe en ny duft, så læs gerne lidt om duftnoterne inden, eller lad dig inspirere i vores duftguide.

  • Layering: At kombinere flere forskellige dufte fra samme mærke eller duftfamilie for at skabe en unik duftprofil. Dette kan tilpasse duften til dine præferencer. Metoden kaldes også “lag på lag parfume” og er meget anvendt blandt duft- og parfumeentusiaster. Læs mere om parfume layering her

  • Longevity (Holdbarhed): Begrebet her, henviser til hvor længe en parfume forbliver mærkbar på huden efter påføring. Parfumer kan have varierende holdbarhed, hvor nogle varer i flere timer, mens andre kan forblive i duftsporet (sillage) i mere end et døgn. Holdbarheden afhænger af duftens koncentration, sammensætning og individuelle faktorer som hudtype og klima.

  • Parfume Flanker: En parfume flanker refererer til en variant eller en efterfølger af en eksisterende duft i en parfumelinje. Disse flankerer bevares ofte i det samme tema som den originale parfume, men de kan indeholde variationer i duftnoter eller koncentration. Flankere bruges ofte til at udvide et mærkes duftportefølje og tiltrække forskellige målgrupper.

  • Projection (Projektion): Projektionen af en parfume beskriver, hvor langt væk duften kan mærkes af andre, når den bæres. Nogle dufte har en stærk projektion og efterlader et markant spor omkring bæreren, mens andre har en mere subtil projektering, der kun kan bemærkes tættere på huden. Dette er et vigtigt hensyn, når man vælger en parfume til forskellige lejligheder, da nogle situationer kræver en diskret duftprojektion, mens andre kan nyde en mere kraftig og fremtrædende projektering.
  • Parfumør: Er designeren bag duften, en parfumør har en helt unik næse for dufte og for at sammensætte den helt rigtige kombination af parfumeolier og duftnoter.


    Ønsker du at vide mere og finde den perfekte parfume til dig? Så se vores store duftguide her.

Published by Sarah fra BilligParfume.dk

Jeg er en af pigerne hos BilligParfume.dk. Min passion er parfume og dufte, jeg elsker den unikke verden af lækre duftnoter og elegante design.


Altid lave priser – Uden abonnement
Dansk Webshop
Over 4000 dufe og skønhedsprodukter
Gør som 50.000 andre, tilmeld dig nyhedsbrevet og få de bedste tilbud, nyheder og rabatkoder først!
Ved at tilmelde dig, accepterer du vores Persondata politik
Du kan til en hver tid framelde dig nyhedsbrevet igen