Tilbage til alle indlæg

Parfume guide: Find den perfekte dame eller herreduft på den halve tid!

Parfumeguide, find den perfekte duft til dig hos BilligParfume.dk

Hvad er den perfekte duft til dig? Det kan virke ret uoverskueligt at finde ud af i junglen af parfume – men fortvivl ikke! For denne parfume guide giver dig let et overblik over, hvilke slags “dufte”, der egentligt findes, og hvilke der passer godt til dig! Med denne parfume guide ved hånden, kan du langt hurtigere finde frem til de dufte, der er passer til dig og din smag. Og så er du altså super godt kørende i parfume gamet!

Hvornår er det parfume?

Lad os lige starte denne parfume guide med at slå fast, hvad en parfume egentligt er? For “parfume” ikke bare “parfume”. Der findes flere forskellige slags, som har forskelligt navn – alt efter hvor stærk og holdbar duften er.
Den primære ingrediens i parfume er en alkoholisk vandopløsning, som er blandet sammen med en mængde parfumeolie (som er det, der giver duften). Og det er altså procentdelen af parfumeolie i forhold til denne vandopløsning, der er afgørende for duftens styrke og kraft – og dermed også for prisen.
Betegnelsen “parfume” har den absolut stærkeste koncentration – og er dermed også den type, der er mest “pricy”. Senere i denne parfume guide vender vi tilbage til alle de forskellige slags parfume, hvor stærke og holdbare de er.

Parfumeguide: Duftens 3 lag

Men lad os først kaste os ud i det allervigtigste punkt i denne parfume guide: hvordan finder du den der fantastiske duft, der bare er PERFEKT til dig – uden at fare vild i de uendelige muligheder undervejs!
Det gør du ved at få styr på, hvordan en parfume er opbygget. For på den måde, kan du nemlig lynhurtigt finde frem til netop de parfumer, der matcher din smag (uden at spilde din tid på alle de tusinde andre).
Man siger grundlæggende, at en parfume har 3 lag:

1) Topnoter: de duftnoter, som du dufter først, og som til en start er mest dominerende. Disse noter forsvinder fra duftoplevelsen efter ca. 5-15 minutter

2) Hjertenoter eller Mellemnoter: de mellemste noter i duftoplevelsen, som træder frem, når topnoterne ikke længere er fremtrædende. Som navnet indikerer, så er disse noter selve hjertet i parfumen. De udgør omkring 40-80% af den samlede duftoplevelse og bliver lang tid på huden

3) Bundnoter eller basenoter: disse noter udgør “bunden” i duften, og er dem der bliver længst tid på huden – ofte ca. 6 timer.

De tre lag er altså parfumens samlede “duftforløb”. Og hvordan den så dufter, afhænger af hvilke duft-noter, der er i de forskellige lag i parfumen.

Find din perfekte parfume med de 5 grunddufte

Næste trin i denne parfume guide er at få styr på de grundlæggende dufte, der findes. Der findes nemlig 5 af slagsen. Og parfumens de 3 lag bliver så konstrueret af disse grunddufte. De 3 lag og deres dufte er det, der tilsammen udgør parfumens samlede duft.
Når du får styr på grundduftene, kan du blive klogere på, hvordan dine favoritdufte er sammensat – og dermed også præcist, hvad det er, der gør dem så uimodståeligt lækre.

De 5 duftfamilier:

1) Krydrede Spicy orientalske dufte:
Indeholder varme noter fra orientalske krydderier som kardemomme, safran og anis og diverse træsorter. Find de lækre spicy og orientalske dufte her

2) Pudrede dufte:
Dufter af milde blomster som rose, jasmin og viol tilsat noter fra vanilje eller søde frugter, hvilket giver blomsternoterne en pudret fremtoning

3) Blomstrede og florale dufte:
Fokuserer typisk på en enkelt blomsternote i forhold til de pudrede dufte. Velkendte blomsternoter, der er stærke nok til at stå alene, er typisk rose, lavendel, jasmin og orkidé. Du kan finde vores udvalg blomsterdufte her

4) Grønne aromatiske dufte:
Er friske og bygger på noter fra citrusfrugter som citron, mandarin, lime og grapefrugt, blandet med noter fra blade, grøn te, græs og friske urter, som tilsammen giver sporty dufte

5) Rene dufte:
Er klare og rene i udtrykket og minder om rent vasketøj og frisk havluft. Blomster som jasmin, hyacint, liljer, gardenia og hvide roser understreger det minimalistiske budskab

Du kan finde en oversigt over alle duftnoterne her

Du kan altså eksempelvis have en parfume med pudrede topnoter, florale hjertenoter og rene basenoter. Eller en parfume, som faktisk har florale noter i alle tre lag – men som blot er præget forskellige blomster i de forskellige lag.
Mulighederne er mange. Men når du har en forståelse for denne opbygning, kan du bedre sætte dig ind i, hvordan en duft er konkret er sammensat.


Brug til en start, denne parfume guide til at gennemskue, hvordan dine egne yndlingsdufte er sat sammen. Så kan du langt hurtigere finde frem til andre, der minder om – eller omvendt nogle HELT nye typer, hvis du trænger til noget forandring i din dyre fremtoning.

Parfume guide til duft og personlighed

Og her kommer vi ind på noget helt væsentligt i vores parfume guide; nemlig duftenes relation til din personlighed, og hvilke signaler de sender til andre.

For din duft er ikke alene en lækker luksus i hverdagen – det signalerer også en HEL masse til andre mennesker. Og det kan derfor godt betale sig at gøre noget ud af, at finde den der helt rigtige parfume, der virkelig harmonerer med, hvem du er.

En romantisk duft signalerer jo en romantisk personlighed, mens friske noter signalerer netop friskhed og klarhed. Signaler, vi alle opfatter, helt uden at tænke over det.

Du kan dermed faktisk virkelig ændre noget ved dit personlige udtryk, ved at skifte din parfume. Og du kan med fordel aktivt bruge denne parfume guide til at finde frem til den duft, der matcher dit ønskede udtryk.

Parfume kan påvirke dit humør

Parfume kan også påvirke dit humør og gøre dig glad. Duftene som parfumerne udskiller kan påvirke dig (og andre) på en positiv måde. Det er faktisk en form for aromaterapi, som du kan bruge til at øge din livskvalitet i dagligdagen.

Her er nogle af duftnoternes effekter:

● Lavendel
Duften af lavendel virker enormt beroligende på mennesker

Musk/sandeltræ
Duften af musk eller sandeltræ er meget sensuel og perfekte til en hyggelig aften

● Citrus/lime
Duften af citrus eller lime giver et frisk pust og ekstra energi. Ekstra god lige fra morgenstunden

Vanilje
Duften af vanilje virker afstressende og er derfor god til folk med fart over feltet

En fast signatur parfume eller mange forskellige?

Foretrækker du at bruge den samme parfume i årevis, eller vil du gerne løbende skifte mellem forskellige? Skifter du parfume efter dit humør? Eller tilpasser du den måske efter årstiden?

Der er rigtig mange måder at bruge parfume på i dagligdagen! Men som det fremgår i denne parfume guide, har det en stor effekt på dit personlige udtryk. Har du derfor lyst til at “shake” tingene lidt op og ændre på den måde, du virker på andre, kan du med fordel skifte din parfume til en helt ny type.

Hvor stærk og dyr skal din parfume være?
Som sidste trin i vores parfume guide, skal vi kigge på parfumernes forskellige kraftighed – og dermed prisniveau. For som vi tidligere nævnte, så findes parfumer i forskellig styrke, hvilket både påvirker, hvor meget de dufter og hvor lang tid. Og dufte til kvinder er typisk stærkere, end dem til mænd.

Her får du derfor en kort parfume guide til de forskellige duftstyrker til henholdsvis kvinder og mænd.

Parfume til kvinder, feminine damedufte

● Parfum
Parfume er den stærkeste koncentration og er udarbejdet for at give en usædvanlig langvarig duft fra meget lidt væske. Perfume er også den absolut dyreste variant af dufte og kan nemt koste over 1.000 kr. for en meget lille mængde

● Eau de Parfume (Edp)
Eau de Parfum er den næststærkeste variant og har til formål at give en holdbar duft til en mere rimelig pris

Eau de Toilette (Edt)
Den mest populære og overkommelige koncentration. Den indeholder en større mængde vandopløsning, hvilket gør den mere prisvenlig uden dog at tabe for meget duft.

● Eau Fraiche og Eau de Cologne
Disse typer har en meget lavt indhold af duftolier, og de er ofte alkoholfri

Du kan finde alle vores dufte til kvinder og piger i alle aldre her

Parfume til mænd, maskuline herredufte

● Eau de Parfume (Edp)
Dette er den stærkeste variant til mænd. Det er ikke alle dufte, der laves i eau de parfum til mænd, men flere og flere kommer nu med de mere intense og koncentrerede herredufte i eau de parfum eller parfum til mænd

● Eau de Toilette (Edt)
Eau du Toilette er den mest populære koncentration til mænd. Den kan bruges på kroppen og på tøjet, men bør ikke bruges som aftershave da den kan foretage irritation på nybarberet hud

● Aftershave Lotion
Aftershave Lotion har en svagere duft end Edt,. Det gør den mere skånsom, så den kan anvendes i ansigtet efter barbering

● Aftershave Balm
Aftershave Balm er en parfumeret lotion eller creme af samme koncentration som almindelig aftershave lotion, og den anvendes på samme måde. Se hele vores udvalg af Aftershaves her

Parfumekoncentrationer og duftens holdbarhed på huden

Som nævnt tidligere i denne parfume guide, så er det mængden af parfumeolie i en duft, der afgør, om der er tale om parfume, eau de parfume, eau de toilette, eau de cologne osv. For at hjælpe dig til at forstå de forskellige styrker, har vi herunder lavet denne lille parfume tabel – som også viser, hvor længe, der går før duften fordamper.

BetegnelseKoncentration af parfumeolieVarighed/Holdbarhed på huden
Eau de Parfum8-15%5-7 timer
Eau de Toilette4-8%4-6 timer
Eau de Cologne/Aftershave3-5%2-3 timer
Parfum5-30%6-8 timer
Parfumens holdbarhed og koncentration

Så er vi ved vejs ende i vores parfume guide – og du er nu rigtig godt klædt på til langt hurtigere at kunne finde de parfumer, der matcher netop dig. Brug denne guide til forstå, hvilke duftnoter, du præcist skal gå efter – og find din næste yndlingsparfume i vores store udvalg af lækre parfumer!

Published by Sarah fra BilligParfume.dk

Jeg er en af pigerne hos BilligParfume.dk. Min passion er parfume og dufte, jeg elsker den unikke verden af lækre duftnoter og elegante design.


Altid lave priser – Uden abonnement
Dansk Webshop
Over 4000 dufe og skønhedsprodukter
Gør som 50.000 andre, tilmeld dig nyhedsbrevet og få de bedste tilbud, nyheder og rabatkoder først!
Ved at tilmelde dig, accepterer du vores Persondata politik
Du kan til en hver tid framelde dig nyhedsbrevet igen